Hoe een erectie werkt

Hoe een erectie werkt

Een erectie ontstaat wanneer de bloedtoevoer naar de penis toeneemt: het netwerk van lege bloedvaten in de holle en sponsachtige lichamen vult zich, de penis wordt dikker en langer tot hij vol bloed zit.

Wat zeggen de statistieken? 

In de afgelopen eeuw is uit openbaar onderzoek gebleken dat geld bovenaan de lijst van relatiestress staat. Sociologen vroegen mensen eenvoudigweg niet naar seks, en de respondenten zelf verstrekten dergelijke informatie niet. Toen seks op de lijst kwam, bleven geldproblemen achterwege. Zelfs onder gelukkige paren meldde ongeveer 50% van de mannen enige vorm van seksuele moeilijkheid (vrouwen waren nog minder tevreden – ongeveer 25%).

Inderdaad, als een van de geneugten van het leven, bevordert volle seks een goede emotionele stemming. Seksuele moeilijkheden bezorgen mensen vaak onnodig veel leed – onnodig omdat er veel goede manieren zijn om ze op te lossen.

Hoe ontstaat een erectie en waarom?

Hoe ontstaat een erectie en waarom?

Een erectie is het resultaat van complexe zenuw- en vaatinteracties die gewoonlijk gepaard gaan met seksuele opwinding.

Terwijl hij versnelt, worden signalen doorgegeven van de hersenen naar het sacrale ruggenmerg en vervolgens naar lokale zenuwen, waardoor de gladde spieren in de wand van de penisslagader ontspannen. Dit zorgt voor een verhoogde doorbloeding en vulling van het sponsachtige weefsel van de gezwollen en sponsachtige lichamen. De met bloed gevulde caverneuze en sponsachtige delen drukken op de aderen die het bloed afvoeren, waardoor de bloedstroom vermindert. De penis vult zich met bloed, zwelt op en wordt hard.

Zolang de erectie duurt, blijft het bloed “opgesloten” in de penis.

Een erectie stopt na een zaadlozing (ejaculatie) of als de stroom van signalen die de erectie veroorzaken stopt als gevolg van een schending.

De bloedstroom en de druk in de gezwollen bloedvaten neemt af, het bloed vloeit weg uit de gezwollen en sponsachtige lichamen en de penis keert terug naar zijn normale zachte staat.

Tijdens een erectie is er 6 keer meer bloed in de penis dan in rust.

Mechanisme van geslachtsgemeenschap

Een erectie ontstaat wanneer de bloedstroom naar de penis toeneemt: het netwerk van lege bloedvaten in de holle en sponsachtige lichamen vult zich, de penis wordt dikker en langer tot hij vol bloed zit. Tegelijkertijd trekken de spieren van de ischiocavernosus samen, waardoor de basis van de penis wordt samengedrukt en het bloed niet naar buiten kan stromen. Gedurende deze tijd is plassen moeilijk en komt er bijna geen bloed in de penis. Dergelijke situaties zijn vol necrose, maar deze fase duurt niet lang. Ejaculatie vindt plaats met een spiersamentrekking langs de bijbal, de bloedvaten en de prostaat; wanneer het sperma in de urinebuis wordt ingebracht. De blaashals trekt ook samen, waardoor de vloeistof niet terug kan stromen, waarna de spieren van de penis scherp en ritmisch samentrekken en er 2-5 ml ejaculaat vrijkomt. Dan ontspannen de spieren van de penis, het bloed stroomt weg en de erectie verslechtert. De man verliest zijn interesse in seks, en erectie en ejaculatie zijn nu onmogelijk. De refractaire periode duurt gewoonlijk slechts enkele minuten, maar kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van gezondheid, motivatie en gewoonten. Het wordt langer met de leeftijd, zoals alle seksuele stadia.

Wat controleert een erectie?

Wat controleert een erectie?

Geen wonder dat ze zeggen dat de grootste genitaliën in ons hoofd zitten. De hersenen “controleren” alle uitingen van de menselijke seksuele sfeer: zij creëren een emotionele sfeer, de behoefte aan seks, de aantrekkingskracht tot het andere geslacht, en lokken reacties uit die deze aantrekkingskracht omvatten. In wetenschappelijke taal wordt aantrekkingskracht tot het andere geslacht “libido” genoemd. Onderliggend aan het libido zorgen de erotische beelden die gepaard gaan met de stimulatie van de overeenkomstige gebieden ervoor dat het seksuele centrum van de hersenen opgewonden raakt. Als gevolg daarvan snellen zenuwimpulsen vanuit dit centrum naar verschillende organen en zorgen ervoor dat het hart “zweeft” en ademt.

De bloeddruk stijgt. Onder de “controle” van de ruggenmergcentra vult de penis zich met bloed, vergroot en rekt zich meerdere malen uit (4 tot 10 keer). Dit creëert een erectie. Emotionele opwinding en activering van de eikel leidt tot samentrekking van de zaadblaasjes en afgifte van sperma – ejaculatie en orgasme. Een verstoring van de gecoördineerde werking van deze verbindingen kan leiden tot seksuele disfunctie, voornamelijk een verlies van erectie.

Sinds de oudheid is er gezocht naar fondsen die de man konden helpen. Ik dronk een liefdesdrankje, en beter nog, ik slikte een discrete pil – en alsjeblieft, ik verscheen op volle sterkte en klaar voor de vrouw. Deze drugs werden “afrodisiaca” genoemd, naar de Griekse godin van de sensuele liefde, Aphrodite. Ondanks eeuwenlang onderzoek waren de meeste van deze stoffen ofwel versterkend, zoals ginseng en vitamines, of opwindend, zoals koffie en chocolade, of gewoon talismannen die puur psychologisch leken. De enige effectieve remedie was de schors van de Afrikaanse yohimbe boom. Waarom is het zo moeilijk om penisgedrag te beïnvloeden? Een mens heeft immers meestal een goede controle over zijn lichaam: zelfs met gesloten ogen en gewichtloos zijn handen en voeten volledig onder controle. Maar het punt is dat we alleen de spieren kunnen controleren die aan de benen vastzitten.

Maar er zijn andere spieren waar we geen controle over hebben. Ze bevinden zich in de wanden van de inwendige organen en bloedvaten. De penis wordt gecontroleerd door dergelijke spieren en is daarom nauwelijks afhankelijk van de wil van de eigenaar. Niettemin wordt zijn gedrag bepaald door zenuwimpulsen. Het reguleringssysteem van het zenuwstelsel lijkt op een telegraafverbinding. In het controlegebied verschijnt het “commando” in de vorm van elektrische signalen die door draden lopen – zenuwen. Aan het eind van de draad zit een “telegraaf” die de stroomimpulsen omzet in opdrachten die worden doorgegeven aan de organen. Deze commando’s zijn stoffen die spieren doen samentrekken of ontspannen. Binnenin de penis bevinden zich twee zogenaamde holtelichamen. De spieren lopen langs de wanden van de “grotten”, zodat ze het volume kunnen veranderen. In de normale, “rustige” toestand verkeren de spieren van de grotten en de spieren van de kleine slagaders van de penis in een toestand van lage contractie – tonus. Ze laten constant een kleine hoeveelheid bloed circuleren, maar dit is niet genoeg om de penis flexibiliteit te geven.

De situatie verandert volledig bij seksuele opwinding. Sterke impulsen bereiken de genitaliën en ontspannen de spiervezels van de slagaderlijke wanden en de holle delen van de penis. Als gevolg daarvan vullen de penis en de corpora cavernosa zich met slagaderlijk bloed en nemen ze in omvang toe – er ontstaat een erectie. Wanneer de seksuele opwinding afneemt, trekken de spieren van de holle lichamen samen en stoten bloed uit, zoals water uit een spons – de erectie eindigt. Een stof die de spieren laat ontspannen heet acetylcholine. Een speciaal enzym vernietigt het snel. Wanneer ratten werden geïnjecteerd met stoffen die de activiteit van dit enzym remmen, gingen ze urenlang paren. Deze medicijnen werken echter willekeurig.

Amerikaanse wetenschappers hebben een andere oplossing voor dit probleem voorgesteld. In 1998 kreeg hij de Nobelprijs voor geneeskunde voor de ontdekking van een speciale chemische verbinding tussen acetylcholine en spieren. Dit is stikstofmonoxide, dat zorgt voor de vorming van stoffen die leiden tot spierontspanning in de holle lichamen en een erectie. Farmacologen hebben nu de mogelijkheid dit proces te controleren. Op welke leeftijd begint een erectie en wanneer verdwijnt hij meestal? De eerste fysiologische erecties ontstaan bij jongens vanaf de leeftijd van 5-6 jaar en houden geen verband met erotische ervaringen. Erecties worden dan frequenter, en in de adolescentie zijn ze al zichtbaar als indicatie van aantrekkingskracht op het andere geslacht.

Het grootste vermogen om een erectie te krijgen bij een man is rond de leeftijd van 20 jaar, en dan neemt het geleidelijk af, maar verdwijnt voor iedereen op het juiste moment – sommigen blijven 90 jaar, anderen verdwijnen zelfs na 40 jaar.

Welke ziekten veroorzaken verlies van erectie?

Welke ziekten veroorzaken verlies van erectie?

Ten eerste alcoholisme, want hoge doses alcohol hebben een negatief effect op het vermogen om een erectie te krijgen. Hetzelfde geldt voor drugs, met name cocaïne, ecstasy, fenamine: ze verhogen de potentie voor een korte periode, maar schakelen het letterlijk uit na een paar doses. Vermindert kracht en ontsteking van de prostaat, diabetes en bepaalde hormonale ziekten, evenals vasculaire sclerose, vooral van de bloedvaten van de onderste ledematen. Hetzelfde gebeurt als zij zonder advies van een arts mannelijke geslachtshormonen gaan gebruiken – hun overdaad werkt precies omgekeerd. Depressie, angst en de verwachting van een of ander probleem hebben ook een nadelig effect. Wanneer mislukt een erectie? Bij tieners mislukt een erectie vaak bij de eerste gemeenschap door overmatige opwinding. Hoe meer intimiteit een jonge man wil, hoe moeilijker het is om een erectie te krijgen. En hier is het delicate gedrag van de vrouw zeer belangrijk – soms ligt de oorzaak immers in haarzelf, dat zij iets verkeerds heeft gezegd of gedaan. Als er bij herhaald contact iets misgaat, kan een pathologie worden vermoed. Meestal betekent een alleenstaande vrouw niet veel voor een 20-jarige man, maar hoe ouder ze wordt, hoe belangrijker haar individualiteit voor haar wordt. Hoe beïnvloedt de intensiteit van seksuele activiteit een erectie? Elke afwijking van de norm is slecht – zowel een winst als een tekort. Van lange pauzes – meerdere maanden – is bekend dat ze de erectie verminderen. Er bestaat zelfs zoiets als “zeemans impotentie”. Aan de andere kant kunnen 7 tot 8 seksuele ontmoetingen per week ook afbreuk doen aan de effectiviteit. Wat kan worden beschouwd als de norm in het seksuele leven? Natuurlijk, iedereen heeft zijn eigen. Maar voor de gemiddelde gastvrouw zijn het 2 tot 3 seksuele ontmoetingen per week. De normale minimumfrequentie is eens in de twee weken.

Is de mogelijkheid om zwanger te worden gerelateerd aan een erectie?

Absoluut niet. Bij mannen wordt de piek van de productie van geslachtshormonen bereikt op 30-jarige leeftijd en neemt de potentie al af, zij het zeer gestaag. De kans op zwangerschap duurt veel langer. Hoewel onvruchtbaarheid in verband wordt gebracht met een gebrek aan geslachtshormonen, kan ook de erectie verstoord zijn. Hoe werkt lichaamsbeweging? Matige lichaamsbeweging (zie ook oefeningen voor prostatitis) verhoogt de potentie, overmatige – vermindert. En het is niet alleen vermoeidheid. Het opbouwen van sterke spieren “draagt” veel geslachtshormonen met zich mee, waardoor de potentie afneemt. Wie geïnteresseerd is in bodybuilding moet dit onthouden. Is een erectie afhankelijk van nationaliteit? Zuiderlingen staan erom bekend dat ze gemakkelijker en sneller opgewonden raken, maar ze kunnen een erectie niet lang vasthouden. Het noorden is het tegenovergestelde.

About the Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may also like these

X